Casa Careel, Transsylvanië in Roemenië

21 april 2014

Roemenie 1

Elk jaar wordt er in veel gezinnen gesproken over vakantieplannen. Hoe, wat, wanneer en waar gaan wij naar toe of blijven wij thuis? De keuze van de bestemming is vaak bepalend door de aantrekkingskracht van de lokale cultuur, de natuur en het landschap. Veel vakantiegangers die kiezen voor eco- en agrotoerisme houden rekening met de natuur en het milieu. In veel vakantieoorden worden met name de bovenstaande elementen aangetast of bedreigd door het toerisme en de daarmee samenhangende toeristische activiteiten.

BeleefdenatuurNU wil jullie graag laten kennis maken met het wel zeer bijzondere landgoed Casa Careel in Tranisu, Transylvanië te Romenië.

 

Casa Careel 3Casa Careel  is aangesloten bij de stichting Europees Centrum voor Eco- en Agrotoerisme (ECEAT) om de inzet te ondersteunen voor het bevorderen van natuur- en milieuvriendelijk toerisme. Wij willen de gasten in contact brengen met de biologische agrariërs in het natuurgebied van de berg Vladeasa (Apuseni Karpaten), in het Nationaal Park Apuseni. Op het terrein worden diverse artikelen te koop aangeboden die gemaakt zijn in Tranisu en het gebied rondom Valea Draganului. Deze producten worden, door de lokale bevolking, biologisch- dynamisch vervaardigd. De nutsvoorzieningen op het terrein zullen duurzaam en biologisch zijn. Wij willen met beleid gebruik maken van zon, water, wind en biomassa om de schoonheid van de natuur te behouden.

Het is nu mogelijk om u via BeleefdenatuurNU, middels een tiendaags arrangement, met het natuurgbied rondom berg Vladeasa kennis te laten maken.

Hieronder volgt een beschrijving van het arrangement.

Ga mee op zoek naar de wolf, de beer en de lynx

Langs bergpaden gaan we op zoek naar sporen van de wolf , beer en lynx. Op veel plaatsen in Europa zijn deze dieren uitgestorven, maar hier leven nog gezonde popultaies van deze dieren. We zullen de verblijfplaatsen of plaatsen bezoeken waar de dieren veelal van de vruchten en wat de natuur hen oplevert eten. Een avontuurlijke dagwandeling langs bergpaadjes en de mooiste uitzichten in het ruige gebergte waar de natuur nog heerser is.

Twee dagen onder de schaapherders in de ruige natuur van Apusini Karpaten

Wat dacht u van een tweedaagse tocht in de bergen en een overnachting bij de schaapherders in de bergen. Daar krijgen we een unieke blik op het eenvoudige leven van deze schaapsherders. Hoe beschermen zij zich tegen de roofdieren die een gevaar vormen voor hun schapen? Hoe overleven deze mensen in de barre omstandigheden in de bergen? U krijgt het allemaal te zien.

Op ontdekking naar de bijzondere flora

Maak nu ook kennis met de uitzondelijke rijke flora van dit gebied en ga mee op pad naar de graslanden waar op de vierkante meten wel 60 diverse soorten kruiden te vinden zijn,  waar vooral de bloemenpracht u zal verbazen.

Beleef de stitle van de oernatuur en laat u inspireren voor  het maken van een schilderij 

Maak ook kennis met de stilte van dit prachtige land. Hoe kan dit beter door een stiltewandeling door de ongelofelijk groene en oorspronkelijk natuur. Halverwege de wandeling komen we op een idyllische open plek. Na een meditatief moment, geïnspireerd door de stilte van deze oernatuur en prachtig omgeving, gaan we meditatief schilderen in de natuur.

Casa Careel 5

Maak kennis met de cultuur waar oude tijden lijken te herleven

In deze omgeving lijkt de tijd nog even stil te staan en volgen de mensen het ritme van de natuur en laten zij zich niet voortjagen door de waan van de dag. Ga mee naar het naastgelegen dorp en maak kennis met de oude ambachten zoals in een authentieke wasserij. Het water wordt betrokken uit een heldere beek die door het dal stroomt. Vevolgens doen we inkopen bij de plaatselijke boerenwinkel met plaatselijke producten voor de traditionele kookavond. Het meedoen aan het tradiotionele avondmaal is facultatief en niet bij de prijs inbegrepen.

Een cultuurhistorische rondrit door  Valea Dranganului

De volgende dag maken we een autorit door het wonderschone gebied van Valea Draganului en naar een Romeinse toren, een van de vele cultuurhistorische hoogtepunten in de omgeving. De autohuur gedeeld door het aantal deelnemers is niet inbegrepen. De gids is bij de prijs inbegrepen.

Naast deze vaste onderdelen zijn er een aantal facultatief onderdelen in het arrangement:

- traditioneel koken

- traditonele dansen

- fotoworkshop

- en meer…

Dit arrangement is nu te boeken  

Groepsarrangement zoals beschreven: 10 dagen exclusief vlucht, reis en verblijfskosten bij minimaal 8 personen is € 350,-. Het arrangement is van vrijdag  tot en met zondag  te boeken.  Afwijkende aankomst- of vertrekdagen is afzonderlijk overeen te komen.

Algemene info

De locatie te Tranisu is goed bereikbaar per auto. Een vliegveld ligt op een klein uur rijden van de locatie. Het gebied ligt in een zeer rustige omgeving met weinig verkeer langs een zeer schone bergrivier. Het dorp Tranisu is dichtbij het natuurgebied van de berg Vladeasa (Apuseni Karpaten), in het Nationale Park Apuseni. De Vladeasa is een berg van 1850 m hoog. In deze omgeving zijn er veel wandelroutes, sommige routes zijn gemarkeerd. Op 12 km afstand bovenin de bergen ontspring zich in een schitterende omgeving de rivier Dragan. Hier bevind zich tevens een van de grootste stuwmeren van het land.

Wij en de omgeving bieden u de volgende mogelijkheden:

 • Kamperen met uw eigen tent of caravan
 • Verhuur van blokhutjes (2 á 4 pers. – 2 volwassenen en 2 kinderen)
 • Verhuur cabana (min. 4 tot max. 8pers) 4 slaap plaatsen bevinden zich op een kleine zolder
 • Rust, wandelen (met of zonder gids)
 • Vissen, mountainbiken
 • Zwemplaats in de rivier met schoon bergwater
 • Spelletjes, zoals tafeltennis, badminton, jeux de boules en darten (of Roemeense traditionele spellen)
 • Roemenië biedt u een goede en heerlijke uitgebreide keuken
 • Schilderen, pentekenen, intuïtief zinvol schilderen en tekenen
 • Duurzaam tuinieren en koken op een traditionele Roemeense wijze
 • BBQ op ons terrein (voor aantal personen, vlees  en andere benodigdheden twee dagen van te voren aan ons doorgeven)
 • Stookplaats voor een  kampvuur (in overleg)
 • Het vieren van uw verjaardag of andere familie evenementen
 • Bedrijfsuitjes en vergader-/overleg ruimte incl. beamer
 • Algemene gebruik van theehuis gelegen aan de rivier
 • Apotheek en kleine dorpswinkel voor directe benodigdheden op loopafstand

Wij ontvangen u graag met warme Roemeense gastvrijheid! Voor meer informatie en prijzen kunt u ons mailen zie contact info.


Tarieven

Voor de tarieven van seizoen 2014, klikt u hier (pdf).

www.careel-art-green.com