Wandelexcursies in de OVP

8 september 2013
Reacties staan uit

Gisteren twee wandelexcursies op één dag gedaan. De eerste vanuit het Natuur Beleving Centrum de Oostvaarders de tweede vanuit het het Buitencentrum te Lelystad. Twee verschillende groepen en twee weer totaal verschillende excursies.

KH07-09-2013-3406Nadat ik de mensen aan de hand van de kaart de ontstaansgeschiedenis had uitgelegd van de Oostvaardersplassen zijn we op stap gegaan. Wat valt er altijd veel te zien! Als een cadeautje stonden de Heckrunderen en de Konik lekker dichtbij. Voor mij een dankbaar onderwerp om over te vertellen. Langs het pad stonden nog veel planten in bloei en of waren uitgebloeid en voorzien van pluizen of zoals de springbalsemien met een soort peultjes, die na aanraken open springen. Dat levert altijd weer leuke en grappige momenten op als plotseling zo’n peultje openknapt en de peultjes alle kanten opvliegen. De natuur beleven met je zintuigen. Bij de dames werkte het duidelijk op de lachspieren.

De tweede excursie vertrok vanuit het Buitencentrum  vandaar uit zijn we het Kitsbos ingegaan. Het eerste bruggetje met de graskarpers blijft leuk. Verderop stonden nog een smeerwortel in bloei, een dankbaar onderwerp om over te vertellen.  Het valt op dat veel poelen droog staan op dit moment. Het heeft erg weinig geregend deze zomer. Dit is een voordeel voor de vogel,s want die vinden  extra veel voedsel in het slik. Ik neem altijd graag het pad evenwijdig aan de beheersweg. Dat wordt door de  mensen nogal eens overgeslagen en is daardoor over het algemeen rustig en dat maakt de kans om wat te zien aanzienelijk groter.

KH07-09-2013-3447Na een bezoek aan de het Wigbeltseiland en de Zeearend, twee uitkijkhutten aan de rand van het kitsbos vervolgen we onze wandeling richting het open veld daar ontmoetten we een deel van de kudde van de Konik. Ze leken een beetje onrustig. Er was ook een veulen bij. Dan is het zaak om als groep bij elkaar te blijven en een relatief veilige afstand aan te houden van zo’n 25 meter.

Wat is het toch prachtig dit natuurlijke gedrag van deze paarden van dichtbij te zien. Langzaam maar zeker ging de wandeling richting het Buitencentrum. Aan de reacties te horen had iedereen het naar het zien gehad. Voor de rest van de foto’s zie fb.

URL : http://www.beleefdenatuurnu.nl/blog/wandelexcursies-in-de-ovp/

Reacties zijn niet meer mogelijk.