Almere

ovp luchtenIn en rond Almere is veel natuur te vinden. Almere is een stad met relatief veel groen ten opzichte van oude steden in ons land. De stad heeft vier kernen, Haven, Stad, Buiten en Poort. Deze kernen zijn gescheiden door groene longen. Een daarvan dringt door tot in het centrum van de stad. Op nog geen tien minuten lopen sta je midden in de natuur bij de Leeghwaterplas. Ik neem jullie mee naar de mooiste plekjes, vertel jullie erover en laat je de natuur beleven. Ontdek waar de “New Town” Almere op zijn sterkst is. Een stad omgeven door natuur.

Kromslootpark

Het Kromslootpark ligt tussen de A6, de Gooimeerdijk, de Havendreef en het Beginbos in.  Het is een park vol met slootjes en dijkjes en er zijn diverse mogelijkheden om te wandelen. Het park wordt gedeeltelijk beheerd door Schotse Hooglanders en schapen. Met name aan het begin van ieder seizoen worden hier wandelsafari’s georganiseerd.

Pampushout

In dit bos, dat zich uitstrekt tussen Almere Stad en toekomstige stadskernen, zijn verschillende recreatieve voorzieningen te vinden. De uitlopers van dit bos lopen door tot aan de Oostvaardersdijk. Het is het leefgebied van buizerds, wielewalen, reeën, hazen en konijnen. In de parkachtige omgeving lopen ruiter- wandel- en fietspaden. In de kwelzone, het gebied tussen het Pampushout en de Lepelaarplassen, zijn veel vogels te spotten, zoals de bruine kiekendief, het baardmannetje, de rietzanger en plevieren. In mei staat alles in bloei en komen de gewassen op in de polder. Een prachtige periode om daar een excursie te organiseren.

Vroege Vogelbos

In 1991 is het Vroege Vogelbos officieel geopend. In de jaren daarna ontwikkelde het bos zich tot een parkbos met zowel loof- als naaldbomen. Er lopen diverse kronkelpaadjes doorheen en waterpartijen. Een groot parkachtig bos met zowel loof- als naaldhout. Voor een ieder wat wils. Makkelijk te bewandelen. Er zijn wandelpaden en veel slingerweggetjes. Het bos bevindt zich net naast de A6 afslag Almere-Haven. Het ligt aan een zijweg van de Noorderdreef genaamd de Muiderweg(richting Thermen la Mer en Ooievaarsnest).

Stadslandgoed de Kemphaan

Het huidige Stadslandgoed De Kemphaan is in de jaren rond de eeuwwisseling tot stand gekomen. Oorspronkelijk was het een voorlichtingscentrum voor milieuvriendelijk tuinieren; dat idee is eind jaren zeventig ontstaan. De meeste Almeerders kwamen toen uit de grote stad. Tuinieren zou één van de manieren zijn, waarop zij met het ruime groen in en rond Almere kennis konden maken. In het jaar 1994 werd het idee voor een Stadslandgoed werd geboren. Het basisidee is met het huidige stadslandgoed eigenlijk hetzelfde gebleven. Het is een gevarieerde plek in het bos geworden, vooral bedoelt om de Almeerder dichter bij de natuur te brengen.

Laat een bericht achter